Revista Română de Psihoterapie (RRP) publică o gamă largă de articole din domeniul psihoterapiei, în format online, gratuit, pentru a contribui la o mai largă accesibilitate a cercetării pentru practicieni. Revista promovează interacțiunile dintre psihoterapeuți, persoane aflate în formare în psihoterapie, formatori, supervizori și cercetători.

Autorii pot contribui cu articole teoretice, studii de cercetare, noi idei, aspecte controversate, recenzii de carte și studii de caz. Revista Română de Psihoterapie respectă diversele abordări, incluzând perspectivele tuturor modalităților psihoterapeutice.  Primim contribuții din diverse perspective metodologice și teoretice, precum și recenzii relevante din literatura de specialitate, explorări critice ale metodologiei și cercetări filosofice. Se încurajează în mod deosebit trimiterea de cercetări empirice calitative sau exemple reflective și creative, pentru a dezvolta un fond solid de „dovezi bazate pe practică”.

Dorim, de asemenea, să încurajăm dialogul și dezbaterea în cadrul profesiei noastre relativ tinere. Considerăm că acest lucru implică nu doar explorarea bogăției practicii psihoterapeutice, ci și susținerea și provocarea reciprocă. În acest sens, echipa editorială va încerca să fie disponibilă pentru a încuraja pozitiv o nouă generație de autori și cercetători. Dacă aveți o idee pentru un posibil articol, dar nu sunteți sigur cum să procedați, nu ezitați să ne contactați.

Procesul de publicare

În prezent, nu percepem taxe pentru trimiterea/publicarea lucrărilor.

RRP își propune să publice cel puțin două volume (două ediții de aproximativ 8-10 articole) în fiecare an.

Fiind o revistă online, tot conținutul revistei este arhivat electronic în sistemul online Open Journal, care arhivează toate articolele publicate.

Politica privind etica publicării

Autorii articolelor acceptate trebuie să obțină și să furnizeze editorului toate permisiunile necesare pentru reproducerea în format electronic a oricărei lucrări protejate prin drepturi de autor. Orice conflicte de interese sau interese concurente trebuie declarate editorului înainte de publicare. Editorul, în consultare cu co-editorii, va lua decizia finală privind orice publicare și/sau gestionarea oricăror reclamații ulterioare.

Politica Revistei Române de Psihoterapie  interzice unui autor să trimită același manuscris pentru considerație simultană de către două sau mai multe publicații.

După publicare, în cazul apariției unei încălcări etice, RRP își rezervă dreptul de a solicita corecturile necesare sau de a emite scuze sau clarificări post-publicare. În cazuri extreme, RRP își rezervă dreptul de a șterge un articol considerat a încălca codurile etice.

Revista este în prezent finanțată și sponsorizată de Asociația de Cercetare, Consiliere și Psihoterapie Integrativă (ACCPI) și de Federația Română de Psihoterapie (FRP). Revista rămâne independent de interesele comerciale ale ACCPI,  iar opiniile exprimate în revistă de autori nu reflectă neapărat cele ale Federației Române de Psihoterapie.

Drepturile de autor

Drepturile de autor ale conținutului Revistei Române de Psihoterapie sunt deținute de autor(i), cu drepturi de publicare inițială acordate RRP. Articolele din  revistă sunt publicate în regim de acces deschis sub o licență care permite descărcarea gratuită și utilizarea articolelor cu atribuire corespunzătoare (atât autorului, cât și Revistei Române de Psihoterapie) pentru uz educațional și non-comercial.