Pregătirea manuscrisului

Manuscrisele nu trebuie să depășească 50 de pagini, trebuie redactate conform Manualului de Publicare al Asociației Americane de Psihologie, ediția a 7-a, cu dublu spațiu pe tot parcursul, inclusiv foaia de titlu, rezumatul și cuvintele-cheie, textul, referințele și tabelele/figurile. Articolele trebuie scrise în limba română. Toate articolele trebuie să includă un rezumat în limba română de maximum 200 de cuvinte. Manuscrisele sunt trimise pentru o evaluare anonimizată; de aceea, numele autorului, titlul și afilierea trebuie să apară doar pe foaia de titlu, care trebuie să includă și titlul articolului, adresa completă și numărul de telefon al autorului desemnat pentru corespondență.

Trimiterea manuscrisului

Manuscrisele pot fi trimise în prezent pe adresa de e-mail [email protected].

Autorul corespondent va primi un e-mail de confirmare odată ce un număr de manuscris a fost atribuit. Pentru întrebări legate de manuscris, vă rugăm să contactați editorul-șef, la aceeași adresă de e-mail.

Autorul corespondent trebuie să furnizeze o scrisoare de intenție prin care să confirme că manuscrisul nu este în curs de revizuire de către altă revistă. Toată corespondența legată de manuscris se va desfășura între editorul revistei și autorul corespondent. Opiniile și declarațiile publicate sunt responsabilitatea autorilor, iar aceste opinii și declarații nu reprezintă neapărat politicile Federației Române de Psihoterapie sau punctele de vedere ale editorului.

Revizuire de către colegi (peer-review)

RPP utilizează un proces de revizuire dublu-orb. Toate manuscrisele sunt evaluate inițial de editor pentru a stabili dacă sunt potrivite pentru revistă. Articolele considerate adecvate sunt trimise apoi la un minim de doi evaluatori experți independenți pentru a evalua calitatea științifică a lucrării. Editorul este responsabil pentru decizia finală privind acceptarea sau respingerea articolelor.

Revizuire dublu-orb

Această revistă utilizează revizuirea dublu-orb, ceea ce înseamnă că identitatea autorilor este ascunsă evaluatorilor și viceversa. Pentru a facilita acest lucru, vă rugăm să includeți următoarele separat:

1. Pagina de titlu (cu detalii despre autor): Aceasta trebuie să includă titlul lucrării, numele autorilor, afilierea autorilor, nota autorului, titlul abreviat și o adresă completă pentru autorul corespondent, inclusiv o adresă de e-mail. Vă rugăm să respectați recomandările APA.

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/paper-format/title-page

2. Scrisoare de intenție (cu detalii despre autor): Vă rugăm să respectați recomandările APA privind pregătirea scrisorii de intenție pentru trimiterea manuscrisului.

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/research-publication/cover-letters

3. Manuscrisul anonimizat (fără detalii despre autor): Corpul principal al lucrării (inclusiv referințele, figurile, tabelele) nu trebuie să includă informații de identificare, cum ar fi numele sau afilierile autorilor.

Politica de publicare

Revista Română de Psihoterapie (RRP) solicită autorilor să respecte standardele etice APA pentru cercetare și publicare, privind: consimțământul informat; drepturile omului și ale animalelor; și conflictul de interese (pentru detalii vă rugăm să consultați Principiile Etice APA). Autorii sunt obligați să declare în scris că au respectat standardele etice APA în tratarea eșantionului lor, uman sau animal. https://www.apa.org/ethics/code

Toți autorii contribuitori sunt obligați să dezvăluie orice posibil conflict de interese în desfășurarea și raportarea cercetării (de exemplu, interese financiare într-o procedură de testare, finanțare de la companii farmaceutice pentru cercetare de medicamente).

În cazul în care nu există conflicte de interese (așa cum sunt exemplificate mai sus sau detaliate în Principiile Etice APA), autorii sunt obligați să declare acest lucru: ”Declar pe proprie răspundere că nu există conflicte de interese potențiale asociate cu această publicație și că orice suport financiar a fost menționat.”

Politica anti-plagiat

Plagiatul este o formă de încălcare a proprietății intelectuale, constând în însușirea ideilor și rezultatelor altora fără a face trimitere corespunzătoare la sursa acestora și fără a le cita corect. Fie că este realizat intenționat sau accidental, este o practică lipsită de etică și ilegală, care privează autorul original de recunoașterea cuvenită.

RRP solicită tuturor autorilor să semneze o declarație anti-plagiat prin care să ateste că lucrarea pe care o trimit nu conține conținut plagiat.

Toate articolele vor fi verificate înainte de etapa editorială finală, iar dacă sunt descoperite elemente de plagiat, manuscrisul respectiv va fi respins de la publicare.